Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kopūstienė


Bulvės
Apie 1 kg raugintu kopūstų
Rūkyti lašiniai
Svogūnas
2-3 sultinio kubeliai
Kmynai
Miltai
Aliejus
Pomidorų padažas
Česnakas

Į puodą pripilam 3 litrus vandens, užkaičiame. Nuskustas bulves supjaustome smulkiais kubeliais, dedame į puodą, kuriame vanduo užviręs (bulves galima virti ir atskirai, paskui valgant sriubą jomis užkandama). Raugintus kopūstus (naudoju kopūstus iš prekybos centrų, supakuotus kilograminiuose maišeliuose) dedame į puodą su visu skystimu. Kol verda bulvės su kopūstais, imam rūkytus lašinius, supjaustom mažais kubeliais, svogūną irgi pjaustome mažais kubeliais. Keptuvėje kepam rūkytus lašinius. Lašiniams aptirpus beriame supjaustytą svogūną į keptuvę, toliau kepame. Tuo pat metu dedame 2-3 sultinio kubelius ir kmynus į kopūstienės puodą. Apkepus lašiniams, ir pageltus svogūnams į keptuvę dedame šaukštą su kaupu miltų. Išmaišome miltus, jei gaunasi labai sausas turinys, galima įpilti truputis aliejaus. Dedame pomidorų padažą, maišome ir kaitiname dar minutę. Sriubos užpilas paruoštas, ir jį pilame į puodą. Jei gaunasi labai tiršta sriuba, (kas gali būti, nes naudojamų produktų dydis, ar kiekis, gali skirtis) įpilam virinto vandens. 
Ragaujame, ir sriubai parenkame prieskonius. Jei sriubai trūksta rūgštumo (priklauso nuo raugintų kopūstų), nepadauginant galima įpilti truputis 9% acto, ar įdėti citrinos rūgštelės. Toliau dedame prieskonius savo nuožiūra. Variacija plati, priklauso nuo turimų prieskonių. Visada įdedu saliero smulkintos džiovintos šaknies. Dar dažnai naudoju viduržemio jūros žolelių prieskonius, arba prieskonius raugintų kopūstų patiekalams, arba troškintoms daržovėms. Sriubą galima paskaninti įspaudžiant skiltelę česnako į keptuvę tuo metu, kai sudedame kepti svogūną.
Išvirus bulvėms sriuba pagaminta.





Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Avienos koja kepta orkaitėje

Avienos koja (1,5-1,8 kg) Česnakas Čiobreliai Rozmarinas 2 šakelės Malti juodieji pipirai Druska Alyvuogių aliejus  Peiliu   kojoje padaryti įpjovas   ir sukaišioti griežinėliais supjaustytą česnaką. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, susmulkinti rozmariną ir kartu su druska bei pipirais įtrinti koją, apdėlioti čiobrelio šakelėmis. Koja įvynioti į folija ir dėti į skardą. Kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val. Nuėmus foliją, dar paskrudinti koją 10-20 minučių   iš abiejų pusių. Garnyrui labai tiks bulvytės su lupenomis, kurios kepamos su koja.

Plovas keptas orkaitėje

Apie 500 g kiaulienos   mentės 1-3 galvos   susmulkintų svogūnu 2-3 tarkuotos morkos 500 g ryžių 50 g sviesto 100-150 pomidorų padažo Aliejaus Prieskoniai Druska Pipirai Lauro lapas 1-2 skiltelės česnako Mėsą supjaustyti, kaip guliašui, paskaninti su visokiais prieskoniais. Apkepinti , kol gražiai apskrunda. Baigiant kepti įdėti susmulkintą lauro lapą ir baigti kepti. Viską dėti į atsparų karščiui puodą. Po to pakepinti svogūnus, kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrudę. Į juos įdėti druskos ir 1/2 šaukštelio cukraus. Juos dėti ant mėsos. Po to pakepinti morkas iki minkštumo. Į morkas dėti druskos, ir jei morkos neskanios, truputi cukraus , sviesto. Morkas užpilti   ant svogūnų. Po to ant viso to užpilti kokį 100-150 g pomidorų padažo, sausus ryžius, užberti 1-2 šaukštelius druskos , ir užpilti verdančiu vandeniu, maždaug per keturis pirštus nuo ryžiu. Įdėti 50 g sviesto, uždengti dangti ir pašauti į orkaitę įkaitusia iki 200 laipsnių ant ap...

Bulvių plokštainis keptas indelyje (Kugelis)

Bulvės Grietinė Svogūnai Kiaušiniai Spirgučiai- lašinukai Pipirai Druska Sviestas-margarinas Aliejus Į sutarkuotas bulves įdėkite apie stiklinę grietinės (vietoj pieno), kiaušinius ir galima varškės, tada dar žinoma spirgučius su svogūniukais, druskos, pipirų.  Viską gerai išmaišome ir dedame į molinius indelius išteptus aliejumi (čenachines) uždedam dangtelius. Produktų kiekiai labai priklauso nuo kepimo indų kiekio, tai aš ir to neminėsiu. Beje, kepant tikrai neblogai ant viršaus truputi sviesto ar margarino uždėti. Bet ne kepimo gale, o iškart.  Kepti 190-200 temperatūroje pirmoje lentynoje, viršus-apačia apie 1-1,5 val.  Patiekiame indelyje, atskirai patiekiame grietinę. Skonis kaip kūgelio kepto krosnyje.