1 etapas
50 g kvietinių viso grūdo miltų (spelta);
150 g kvietinių miltų (550D);
20 g medaus (jeigu labai kietas, truputį praskiesti šiltu vandeniu);
150 g šilto vandens.
Visus produktus sudėti į indelį raugui, išmaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti šiltoje vietoje (24-30°C) 36-48 val. Per tą laiką raugo masė padidės, patamsės, įgaus stiprų alkoholio kvapą ir atsiras daug oro burbuliukų. Kai keli burbuliukai susprogs raugo paviršiuje, galima pereiti prie antro etapo.
2 etapas
Į raugo po pirmo etapo masę įpilti:
30 g kvietinių viso grūdo miltai (spelta);
280g kvietinių miltų (550D);
150 g šilto vandens.
Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti šiltoje vietoje (24-30°C) 24 val. Po šio laiko raugo masė padidės ir įgaus maloniai saldų kvapą. Prieš kitą etapą, reikia padalinti raugą: trečiam etapui atidėti 200 g, o likusį išdžiovinti.
3 etapas
200 g raugo (atidėto po 2 etapo);
400 g kvietinių miltai (550D);
200 g šilto vandens.
Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti 12 val. 24-30°C temperatūroje. Norint patikrinti, ar raugas jau paruoštas, reikia perbraukti su mentele per raugą, viduje matysite daug oro burbuliukų, masė labai lipni, sviesto spalvos, gali būti lengvai rūgštus, alkoholio kvapas. toks raugas jau tinkamas naudoti kepimui. Jei gaminsite ne iš karto, raugą galima uždengti ir laikyti šaldytuve 2-3 dienas nemaitinant.
Raugo išdžiovinimas
Po 2 etapo paimti likusią dalį raugo, pavyzdžiui, liko 600 g, tuomet reikia imti 500g kvietinių miltų, ir sumaišyti su kvietiniais miltais (550 D), maišyti bus sunku, bet reikia ilgai maišyti iki vientisos masės. Pašildyti orkaitę iki žemiausios galimos temperatūros. Raugo masę su mentele sukapoti iki smulkių gabaliukų, įdėti į orkaitę 2-3 val. kol jie išdžiūs, po to sudėti į stiklainį užsukti ir laikyti sausoje vietoje.
Norint raugą aktyvuoti, reikia į atskirą indelį įdėti sauso raugo, įpilti tokį patį kiekį šilto vandens, uždengti ir stipriai pakratyti. Po to, šią masę pastatyti šiltoje vietoje (24-30°C) ir laikyti 24-48 val., kol masėje pradės formuotis burbuliukai. Tuomet, įpilti tokį patį kiekį kvietinių miltų (550 D), kiek buvo pilta vandens ir dar papildomai pusę pradinio kiekio vandens, viską išmaišyti ir palikti šiltoje vietoje 24 val. Po to, raugą galima naudoti kepimui.
50 g kvietinių viso grūdo miltų (spelta);
150 g kvietinių miltų (550D);
20 g medaus (jeigu labai kietas, truputį praskiesti šiltu vandeniu);
150 g šilto vandens.
Visus produktus sudėti į indelį raugui, išmaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti šiltoje vietoje (24-30°C) 36-48 val. Per tą laiką raugo masė padidės, patamsės, įgaus stiprų alkoholio kvapą ir atsiras daug oro burbuliukų. Kai keli burbuliukai susprogs raugo paviršiuje, galima pereiti prie antro etapo.
2 etapas
Į raugo po pirmo etapo masę įpilti:
30 g kvietinių viso grūdo miltai (spelta);
280g kvietinių miltų (550D);
150 g šilto vandens.
Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti šiltoje vietoje (24-30°C) 24 val. Po šio laiko raugo masė padidės ir įgaus maloniai saldų kvapą. Prieš kitą etapą, reikia padalinti raugą: trečiam etapui atidėti 200 g, o likusį išdžiovinti.
3 etapas
200 g raugo (atidėto po 2 etapo);
400 g kvietinių miltai (550D);
200 g šilto vandens.
Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti 12 val. 24-30°C temperatūroje. Norint patikrinti, ar raugas jau paruoštas, reikia perbraukti su mentele per raugą, viduje matysite daug oro burbuliukų, masė labai lipni, sviesto spalvos, gali būti lengvai rūgštus, alkoholio kvapas. toks raugas jau tinkamas naudoti kepimui. Jei gaminsite ne iš karto, raugą galima uždengti ir laikyti šaldytuve 2-3 dienas nemaitinant.
Raugo išdžiovinimas
Po 2 etapo paimti likusią dalį raugo, pavyzdžiui, liko 600 g, tuomet reikia imti 500g kvietinių miltų, ir sumaišyti su kvietiniais miltais (550 D), maišyti bus sunku, bet reikia ilgai maišyti iki vientisos masės. Pašildyti orkaitę iki žemiausios galimos temperatūros. Raugo masę su mentele sukapoti iki smulkių gabaliukų, įdėti į orkaitę 2-3 val. kol jie išdžiūs, po to sudėti į stiklainį užsukti ir laikyti sausoje vietoje.
Norint raugą aktyvuoti, reikia į atskirą indelį įdėti sauso raugo, įpilti tokį patį kiekį šilto vandens, uždengti ir stipriai pakratyti. Po to, šią masę pastatyti šiltoje vietoje (24-30°C) ir laikyti 24-48 val., kol masėje pradės formuotis burbuliukai. Tuomet, įpilti tokį patį kiekį kvietinių miltų (550 D), kiek buvo pilta vandens ir dar papildomai pusę pradinio kiekio vandens, viską išmaišyti ir palikti šiltoje vietoje 24 val. Po to, raugą galima naudoti kepimui.
Komentarai
Rašyti komentarą
Laukiam Jūsų atsiliepimų