Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kvietinis raugas

1 etapas
50 g kvietinių viso grūdo miltų (spelta);
150 g kvietinių miltų (550D);
20 g medaus (jeigu labai kietas, truputį praskiesti šiltu vandeniu);
150 g šilto vandens.

Visus produktus sudėti į indelį raugui, išmaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti šiltoje vietoje (24-30°C) 36-48 val. Per tą laiką raugo masė padidės, patamsės, įgaus stiprų alkoholio kvapą ir atsiras daug oro burbuliukų. Kai keli burbuliukai susprogs raugo paviršiuje, galima pereiti prie antro etapo.

2 etapas
Į raugo po pirmo etapo masę įpilti:
30 g kvietinių viso grūdo miltai (spelta);
280g kvietinių miltų (550D);
150 g šilto vandens.

Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti šiltoje vietoje (24-30°C) 24 val. Po šio laiko raugo masė padidės ir įgaus maloniai saldų kvapą. Prieš kitą etapą, reikia padalinti raugą: trečiam etapui atidėti 200 g, o likusį išdžiovinti.

3 etapas
200 g raugo (atidėto po 2 etapo);
400 g kvietinių miltai (550D);
200 g šilto vandens.

Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, uždengti ir palikti 12 val. 24-30°C temperatūroje. Norint patikrinti, ar raugas jau paruoštas, reikia perbraukti su mentele per raugą, viduje matysite daug oro burbuliukų, masė labai lipni, sviesto spalvos, gali būti lengvai rūgštus, alkoholio kvapas. toks raugas jau tinkamas naudoti kepimui. Jei gaminsite ne iš karto, raugą galima uždengti ir laikyti šaldytuve 2-3 dienas nemaitinant.

Raugo išdžiovinimas

Po 2 etapo paimti likusią dalį raugo, pavyzdžiui, liko 600 g, tuomet reikia imti 500g kvietinių miltų, ir sumaišyti su kvietiniais miltais (550 D), maišyti bus sunku, bet reikia ilgai maišyti iki vientisos masės. Pašildyti orkaitę iki žemiausios galimos temperatūros. Raugo masę su mentele sukapoti iki smulkių gabaliukų, įdėti į orkaitę 2-3 val. kol jie išdžiūs, po to sudėti į stiklainį užsukti ir laikyti sausoje vietoje.
Norint raugą aktyvuoti, reikia į atskirą indelį įdėti sauso raugo, įpilti tokį patį kiekį šilto vandens, uždengti ir stipriai pakratyti. Po to, šią masę pastatyti šiltoje vietoje (24-30°C) ir laikyti 24-48 val., kol masėje pradės formuotis burbuliukai. Tuomet, įpilti tokį patį kiekį kvietinių miltų (550 D), kiek buvo pilta vandens ir dar papildomai pusę pradinio kiekio vandens, viską išmaišyti ir palikti šiltoje vietoje 24 val. Po to, raugą galima naudoti kepimui.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Avienos koja kepta orkaitėje

Avienos koja (1,5-1,8 kg) Česnakas Čiobreliai Rozmarinas 2 šakelės Malti juodieji pipirai Druska Alyvuogių aliejus  Peiliu   kojoje padaryti įpjovas   ir sukaišioti griežinėliais supjaustytą česnaką. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, susmulkinti rozmariną ir kartu su druska bei pipirais įtrinti koją, apdėlioti čiobrelio šakelėmis. Koja įvynioti į folija ir dėti į skardą. Kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val. Nuėmus foliją, dar paskrudinti koją 10-20 minučių   iš abiejų pusių. Garnyrui labai tiks bulvytės su lupenomis, kurios kepamos su koja.

Plovas keptas orkaitėje

Apie 500 g kiaulienos   mentės 1-3 galvos   susmulkintų svogūnu 2-3 tarkuotos morkos 500 g ryžių 50 g sviesto 100-150 pomidorų padažo Aliejaus Prieskoniai Druska Pipirai Lauro lapas 1-2 skiltelės česnako Mėsą supjaustyti, kaip guliašui, paskaninti su visokiais prieskoniais. Apkepinti , kol gražiai apskrunda. Baigiant kepti įdėti susmulkintą lauro lapą ir baigti kepti. Viską dėti į atsparų karščiui puodą. Po to pakepinti svogūnus, kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrudę. Į juos įdėti druskos ir 1/2 šaukštelio cukraus. Juos dėti ant mėsos. Po to pakepinti morkas iki minkštumo. Į morkas dėti druskos, ir jei morkos neskanios, truputi cukraus , sviesto. Morkas užpilti   ant svogūnų. Po to ant viso to užpilti kokį 100-150 g pomidorų padažo, sausus ryžius, užberti 1-2 šaukštelius druskos , ir užpilti verdančiu vandeniu, maždaug per keturis pirštus nuo ryžiu. Įdėti 50 g sviesto, uždengti dangti ir pašauti į orkaitę įkaitusia iki 200 laipsnių ant ap...

Bulvių plokštainis keptas indelyje (Kugelis)

Bulvės Grietinė Svogūnai Kiaušiniai Spirgučiai- lašinukai Pipirai Druska Sviestas-margarinas Aliejus Į sutarkuotas bulves įdėkite apie stiklinę grietinės (vietoj pieno), kiaušinius ir galima varškės, tada dar žinoma spirgučius su svogūniukais, druskos, pipirų.  Viską gerai išmaišome ir dedame į molinius indelius išteptus aliejumi (čenachines) uždedam dangtelius. Produktų kiekiai labai priklauso nuo kepimo indų kiekio, tai aš ir to neminėsiu. Beje, kepant tikrai neblogai ant viršaus truputi sviesto ar margarino uždėti. Bet ne kepimo gale, o iškart.  Kepti 190-200 temperatūroje pirmoje lentynoje, viršus-apačia apie 1-1,5 val.  Patiekiame indelyje, atskirai patiekiame grietinę. Skonis kaip kūgelio kepto krosnyje.