Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Baltas mėsos ir kaulų sultinys (buljonas)


0,5 kg mėsa su kaulais
1 svogūnas
1 morka
Gabalėlis porų
Salieras
Petražolė
1 lauro lapelis
10-15 pipirų
3-3,5 litro vandens

Baltas mėsos ir kaulų sultinys yra daugelį balintų grietine mėsiškų sriubų pagrindas. Šiam sultiniui tinka įvairių gyvulių mėsa bei kaulai: jautiena, kiauliena, veršiena, aviena ir kt.
Prieš virimą mėsą ir kaulus reikia nuplauti šaltu vandeniu. Paskui kaulus sukapoti nedideliais  gabalais, sudėti kartu su mėsa į puodą, užpilti šaltu vandeniu, puodą uždengti dangčiu ir virti ant kaitrios ugnies. Užvirus puodą nudengti, nugraibyti putas, pasūdyti ir atidengus virti iš lengvo 2-3 valandas. Atsiradusius  paviršiuje riebalus reikia kelis kartus nugraibyti. Dalį riebalų sultinyje reikia palikti, nes  jie turi aromatinių medžiagų, kurios sultiniui duoda malonesni skonį.
Kai sultinyje mėsa išverda ir pasidaro minkšta (patikriname įdūrę šakute: jei šakutė lengvai lenda į mėsą- mėsa išvirus), ją reikia išimti , o į sultinį sudėti prieskonius, nuvalytas, stambiai supjaustytas, riebaluose pakepintas prieskonines daržoves ir dar apie valandą pavirinti su sultinyje likusiais kaulais.
Išvirusį sultinį reikia palikti, kad nusistotu, po to perkošti per sietelį.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Barščiai su raugintais kopūstais

Mėsos sultinys- apie 2 litrus Konservuoti burokėliai- 0,5 litro Rauginti kopūstai- 200-300 g Bulvės- 5 vienetai Morkos-2 vienetai Pomidorų padažas- 0,5 stiklinės Grietinė- 0,5 stiklinės Česnako skiltelės- 3-5 vienetai Svogūnai- 2 vienetai Kvietiniai miltai- 1 šaukštas Kiaulienos lašiniai supjaustyti- 1 šaukštas Taukai (kiaulių) arba aliejus- 1 šaukštas Druska- pagal skonį Cukrus- pagal skonį Čili pipirai- pagal skonį Juodieji pipirai- truputį Actas- truputį Krapai- truputį Petražolės- truputį Bulvės 5 min. paverdami mėsos sultinyje. Paskui dedame raugintus kopūstus ir verdame dar 10-15 min. Dažniausiai mėsos sultinį išverdu nuverdant mėsą arba kaulus su druska, pipirais, svogūnu, lauro lapais, morka. Kepam taukuose arba aliejuje lašinukus, smulkiai supjaustytus svogūnus, tarkuotas morkas. Baigiant kepti įdedam miltų, pomidorų padažą su actu ir dar pakaitinam. Visą tai supilam į verdantį sultinį. Paskaninam druska, čili pipirais, cukrumi, pipirais. Truputi paverdam

Avienos koja kepta orkaitėje

Avienos koja (1,5-1,8 kg) Česnakas Čiobreliai Rozmarinas 2 šakelės Malti juodieji pipirai Druska Alyvuogių aliejus  Peiliu   kojoje padaryti įpjovas   ir sukaišioti griežinėliais supjaustytą česnaką. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, susmulkinti rozmariną ir kartu su druska bei pipirais įtrinti koją, apdėlioti čiobrelio šakelėmis. Koja įvynioti į folija ir dėti į skardą. Kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val. Nuėmus foliją, dar paskrudinti koją 10-20 minučių   iš abiejų pusių. Garnyrui labai tiks bulvytės su lupenomis, kurios kepamos su koja.

Orkaitėje keptas kepsnys iš sprandinės

1.5 kg sprandinės Svogūnas Kmynai Druska Malti pipirai Paprikos milteliai Pomidoras Mocarelos sūris Pjaustytas rūkytas sūris 2-3 skiltelės česnako Majonezas Mairūnas Alyvuogių aliejus Sprandinę susipjaustyti maždaug 1.5 cm juostelėmis, pjauti ne iki galo, palikti kokius 2 cm neperpjautus. Mėsą pabarstyti kmynais, druska, pipirais, paprikų milteliais, apšlakstyti aliejumi ir įtrinti. Susipjaustyti mocarelą, pomidorą ir svogūną griežinėliais. Kiekvieną įpjovimą ištepti majonezu, dėti skiltelę pomidoro, svogūno ir sūrio, sūrį reikia sluoksniuoti- į vieną rėvelį baltą į kitą geltoną sūrio gabalėlį. Susluoksniuoti visą mėsą, apibarstyti spaustu česnaku ir apšlakstyti aliejumi. Dėti į foliją, sandariai apsukti ir kepti įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 1,5h, šalia prie folijos sudėti bulves su prieskoniais. Likus 10 min iki kepimo pabaigos atidengti foliją.