Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Baltas mėsos ir kaulų sultinys (buljonas)


0,5 kg mėsa su kaulais
1 svogūnas
1 morka
Gabalėlis porų
Salieras
Petražolė
1 lauro lapelis
10-15 pipirų
3-3,5 litro vandens

Baltas mėsos ir kaulų sultinys yra daugelį balintų grietine mėsiškų sriubų pagrindas. Šiam sultiniui tinka įvairių gyvulių mėsa bei kaulai: jautiena, kiauliena, veršiena, aviena ir kt.
Prieš virimą mėsą ir kaulus reikia nuplauti šaltu vandeniu. Paskui kaulus sukapoti nedideliais  gabalais, sudėti kartu su mėsa į puodą, užpilti šaltu vandeniu, puodą uždengti dangčiu ir virti ant kaitrios ugnies. Užvirus puodą nudengti, nugraibyti putas, pasūdyti ir atidengus virti iš lengvo 2-3 valandas. Atsiradusius  paviršiuje riebalus reikia kelis kartus nugraibyti. Dalį riebalų sultinyje reikia palikti, nes  jie turi aromatinių medžiagų, kurios sultiniui duoda malonesni skonį.
Kai sultinyje mėsa išverda ir pasidaro minkšta (patikriname įdūrę šakute: jei šakutė lengvai lenda į mėsą- mėsa išvirus), ją reikia išimti , o į sultinį sudėti prieskonius, nuvalytas, stambiai supjaustytas, riebaluose pakepintas prieskonines daržoves ir dar apie valandą pavirinti su sultinyje likusiais kaulais.
Išvirusį sultinį reikia palikti, kad nusistotu, po to perkošti per sietelį.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Avienos koja kepta orkaitėje

Avienos koja (1,5-1,8 kg) Česnakas Čiobreliai Rozmarinas 2 šakelės Malti juodieji pipirai Druska Alyvuogių aliejus  Peiliu   kojoje padaryti įpjovas   ir sukaišioti griežinėliais supjaustytą česnaką. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, susmulkinti rozmariną ir kartu su druska bei pipirais įtrinti koją, apdėlioti čiobrelio šakelėmis. Koja įvynioti į folija ir dėti į skardą. Kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val. Nuėmus foliją, dar paskrudinti koją 10-20 minučių   iš abiejų pusių. Garnyrui labai tiks bulvytės su lupenomis, kurios kepamos su koja.

Plovas keptas orkaitėje

Apie 500 g kiaulienos   mentės 1-3 galvos   susmulkintų svogūnu 2-3 tarkuotos morkos 500 g ryžių 50 g sviesto 100-150 pomidorų padažo Aliejaus Prieskoniai Druska Pipirai Lauro lapas 1-2 skiltelės česnako Mėsą supjaustyti, kaip guliašui, paskaninti su visokiais prieskoniais. Apkepinti , kol gražiai apskrunda. Baigiant kepti įdėti susmulkintą lauro lapą ir baigti kepti. Viską dėti į atsparų karščiui puodą. Po to pakepinti svogūnus, kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrudę. Į juos įdėti druskos ir 1/2 šaukštelio cukraus. Juos dėti ant mėsos. Po to pakepinti morkas iki minkštumo. Į morkas dėti druskos, ir jei morkos neskanios, truputi cukraus , sviesto. Morkas užpilti   ant svogūnų. Po to ant viso to užpilti kokį 100-150 g pomidorų padažo, sausus ryžius, užberti 1-2 šaukštelius druskos , ir užpilti verdančiu vandeniu, maždaug per keturis pirštus nuo ryžiu. Įdėti 50 g sviesto, uždengti dangti ir pašauti į orkaitę įkaitusia iki 200 laipsnių ant apatines lentyno

Barščiai su raugintais kopūstais

Mėsos sultinys- apie 2 litrus Konservuoti burokėliai- 0,5 litro Rauginti kopūstai- 200-300 g Bulvės- 5 vienetai Morkos-2 vienetai Pomidorų padažas- 0,5 stiklinės Grietinė- 0,5 stiklinės Česnako skiltelės- 3-5 vienetai Svogūnai- 2 vienetai Kvietiniai miltai- 1 šaukštas Kiaulienos lašiniai supjaustyti- 1 šaukštas Taukai (kiaulių) arba aliejus- 1 šaukštas Druska- pagal skonį Cukrus- pagal skonį Čili pipirai- pagal skonį Juodieji pipirai- truputį Actas- truputį Krapai- truputį Petražolės- truputį Bulvės 5 min. paverdami mėsos sultinyje. Paskui dedame raugintus kopūstus ir verdame dar 10-15 min. Dažniausiai mėsos sultinį išverdu nuverdant mėsą arba kaulus su druska, pipirais, svogūnu, lauro lapais, morka. Kepam taukuose arba aliejuje lašinukus, smulkiai supjaustytus svogūnus, tarkuotas morkas. Baigiant kepti įdedam miltų, pomidorų padažą su actu ir dar pakaitinam. Visą tai supilam į verdantį sultinį. Paskaninam druska, čili pipirais, cukrumi, pipirais. Truputi paverdam