Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Skaidrus jautienos su kaulais sultinys

1 kg jautienos su kaulais
200 g minkštos jautienos
1 kiaušinio baltymas nuskaidrinimui
1 morka
Petražolės
Poras
1 svogūnas
10-12 kvapniųjų ir juodųjų pipirų
1-2 lauro lapeliai
3-3,5 litro vandens

Skaidriam sultiniui imama jautiena su kaulais (pusė kaulų, pusė mėsos) arba lygiomis dalimis jautiena su vištiena. Šiam sultiniui kaulai imami vamzdeliniai. Iš kitokių kaulų sultinys nebūna pakankamai skaidrus.
Į indą sudėti nuplautus, sukapotus kaulus, mėsą, užpilti šaltu vandeniu ir kiek galima greičiau užvirti. Kai užvirs, indą nudengti, nugraibyti putas ir virti iš lengvo 3-4 valandas, kol mėsa pasidarys minkšta ir nuvirs nuo kaulų. Verdant sultinį, reikia keliskart nugraibyti riebalus, bet sultinio nemaišyti, nes tada būna ne toks skaidrus.
Virimui įpusėjus, sudėti stambiai supjaustytas pakepintas (be riebalų) prieskonines daržoves. Nuo pakepintų daržovių sultinys įgauna gražią, gelsvai rausvą spalvą. Baigiant virti, sudėti pipirus, lauro lapus ir druską.
Sultiniui išvirus, indą nukelti nuo ugnies ir išėmus kaulus bei mėsą, palikti , kad pamažu nusistovėtu. Tada perkošti per tankų sietelį. 
 Geras sultinys į kurį sudedami priedai, turi būti visai skaidrus, gražios spalvos ir malonaus skonio. Jei išvirus sultinys nėra visai skaidrus, galima jį nuskaidrinti kiaušinio baltymu, sumaišytu su žalia malta mėsa.
Sultiniui nuskaidrinti malta mėsa paruošiama taip: žalią (kaklo ar blauzdikaulio) mėsą sumalti, užpilti šaltu vandeniu ( 100 g mėsos- 150-200 g vandens) ir palaikyti 1 valandą. po to į mėsą sudėti žalią kiaušinio baltymą, druskos ir gerai išmaišyti. 
Į perkoštą ir iki 80 laipsnių pakaitintą sultinį sudėti paruoštą mėsą, dar papildomai pridėti pakepintų daržovių ir pavirinti apie 1 valandą, nugriebiant putas ir riebalus. 
Po to sultinį nukelti nuo ugnies, leisti nusistoti ir perkošti per lapai tankų sietelį ar servetėlę. 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Avienos koja kepta orkaitėje

Avienos koja (1,5-1,8 kg) Česnakas Čiobreliai Rozmarinas 2 šakelės Malti juodieji pipirai Druska Alyvuogių aliejus  Peiliu   kojoje padaryti įpjovas   ir sukaišioti griežinėliais supjaustytą česnaką. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, susmulkinti rozmariną ir kartu su druska bei pipirais įtrinti koją, apdėlioti čiobrelio šakelėmis. Koja įvynioti į folija ir dėti į skardą. Kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 1,5 val. Nuėmus foliją, dar paskrudinti koją 10-20 minučių   iš abiejų pusių. Garnyrui labai tiks bulvytės su lupenomis, kurios kepamos su koja.

Plovas keptas orkaitėje

Apie 500 g kiaulienos   mentės 1-3 galvos   susmulkintų svogūnu 2-3 tarkuotos morkos 500 g ryžių 50 g sviesto 100-150 pomidorų padažo Aliejaus Prieskoniai Druska Pipirai Lauro lapas 1-2 skiltelės česnako Mėsą supjaustyti, kaip guliašui, paskaninti su visokiais prieskoniais. Apkepinti , kol gražiai apskrunda. Baigiant kepti įdėti susmulkintą lauro lapą ir baigti kepti. Viską dėti į atsparų karščiui puodą. Po to pakepinti svogūnus, kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrudę. Į juos įdėti druskos ir 1/2 šaukštelio cukraus. Juos dėti ant mėsos. Po to pakepinti morkas iki minkštumo. Į morkas dėti druskos, ir jei morkos neskanios, truputi cukraus , sviesto. Morkas užpilti   ant svogūnų. Po to ant viso to užpilti kokį 100-150 g pomidorų padažo, sausus ryžius, užberti 1-2 šaukštelius druskos , ir užpilti verdančiu vandeniu, maždaug per keturis pirštus nuo ryžiu. Įdėti 50 g sviesto, uždengti dangti ir pašauti į orkaitę įkaitusia iki 200 laipsnių ant apatines lentyno

Barščiai su raugintais kopūstais

Mėsos sultinys- apie 2 litrus Konservuoti burokėliai- 0,5 litro Rauginti kopūstai- 200-300 g Bulvės- 5 vienetai Morkos-2 vienetai Pomidorų padažas- 0,5 stiklinės Grietinė- 0,5 stiklinės Česnako skiltelės- 3-5 vienetai Svogūnai- 2 vienetai Kvietiniai miltai- 1 šaukštas Kiaulienos lašiniai supjaustyti- 1 šaukštas Taukai (kiaulių) arba aliejus- 1 šaukštas Druska- pagal skonį Cukrus- pagal skonį Čili pipirai- pagal skonį Juodieji pipirai- truputį Actas- truputį Krapai- truputį Petražolės- truputį Bulvės 5 min. paverdami mėsos sultinyje. Paskui dedame raugintus kopūstus ir verdame dar 10-15 min. Dažniausiai mėsos sultinį išverdu nuverdant mėsą arba kaulus su druska, pipirais, svogūnu, lauro lapais, morka. Kepam taukuose arba aliejuje lašinukus, smulkiai supjaustytus svogūnus, tarkuotas morkas. Baigiant kepti įdedam miltų, pomidorų padažą su actu ir dar pakaitinam. Visą tai supilam į verdantį sultinį. Paskaninam druska, čili pipirais, cukrumi, pipirais. Truputi paverdam